فایلهای مفید

فروش محصولات دانلودی و بازاریابی فایل سرو

فایلهای مفید

فروش محصولات دانلودی و بازاریابی فایل سرو

دانلود مقاله شیمی مواد پاک کننده

مقاله شیمی مواد پاک کننده

مقاله شیمی مواد پاک کننده

دانلود مقاله شیمی مواد پاک کننده

مقاله شیمی مواد پاک کننده
دسته بندی شیمی
فرمت فایل doc
حجم فایل 85 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 11

شیمی مواد پاک کننده

قسمتهایی از متن:

نگاه کلی

منظور از پاک کننده‌ها (detergehts) ، موادی هستند که ذره‌های چربی و چرک را از پارچه‌ها و یا اجسام دیگر بزدایند و در انواع مختلف تهیه می‌شوند. اولین ماده ای که به عنوان شوینده ساخته شد، صابون بود. از عمر صابون صدها سال می‌گذرد. آخرین دستگاههای صابون کشف شده ، مربوط به 2000 سال پیش است، 700 سال است که صابون‌سازی بطور صنعتی و به مقادیر زیاد ساخته می‌شود و 200 سال است که ساخت آن ، متحول گشته و به صورت کلاسیک و مدرن در آمده است.
از آن زمان تا کنون ، تعداد شوینده‌ها به حدی رسیده که قابل شمارش نیست، بطوری که امروزه در حجم انبوهی از شوینده‌ها ، به همراه تبلیغات آنها مواجه شده‌ایم. در حال حاضر در برخی کشورها ، تقریبا بیش از 80 درصد از مواد پاک کننده مصرفی از شوینده‌های سنتزی تهیه می‌شوند. لکن در مصارف عمومی واژه صابون ، مشخص کننده یک نمک فلز قلیایی یا آمونیوم یک اسید کربوکسیلیک راست زنجیر با تعداد 10-18 اتم کربن است و نام مواد شوینده به مواد صناعی با ساختمان مشابه اطلاق می‌شود. از این مواد ، در مصارف عدیده ای از جمله برای پاک کردن ، شستشو و در فرایندهای نساجی و غیره استفاده می‌گردد.

از طرف دیگر ، صابون‌های فلزی ، کربوکسیلاتهای قلیایی خاکی یا فلزات سنگین با زنجیره طویل هستند. این صابون‌ها در آب نامحلول بوده و در سیستمهای غیر آلی ، به عنوان مثال مواد افزودنی به روغنهای روان کننده ، جلوگیری کننده از زنگ زدگی ، ضد آب کردن مواد و سوختهای ژلاتین‌دار (مواد سوختنی مانند بنزین که با مواد غلیظ کننده ممزوج شده‌اند و از آنها در بمب‌های ناپالم و شعله افکن‌ها استفاده می‌شود) ، قارچ‌کشها دارای کاربرد می‌باشد.  ...

....

قیاس صابون و پاک کننده های سنتزی

صابون‌ها در هنگام واکنش با ناخالصیهای یونهای فلزی موجود در آبهای طبیعی ، بویژه کلسیم و منیزیم ، منجر به تشکیل نمکهای نامحلول در آب می‌شوند و به صورت رسوب از آب جدا می‌شوند. اما نمکهای فلزات قلیایی خاکی و املاح فلزات سنگین مواد شوینده سنتزی در آب محلول هستند. لذا این شوینده ها در آب سخت نیز پاک کنندگی خوبی دارند و رسوب جدید تشکیل نمی‌دهند.
صابونهای کربوکسیلات در PH پایین ، هیدرولیز شده و به صورت صابون اسیدی نامحلول راسب می‌شوند، ولی شوینده های سنتزی ، پایداری زیادی در برابر اسیدیته از خود نشان می‌دهند. زیرا پاک کننده های صابونی ، نمکهایی هستند که آنیون تشکیل دهنده آنها ، به اسیدهای ضعیف تعلق دارند و در محیط اسیدی به راحتی هیدرولیز می‌شوند.

از دیگر تفاوتهای شوینده های سنتزی با صابونها ، تغییر و اصلاح در ساختار این مواد نسبت به مولکول صابون است که باعث ایجاد بهترین حالت تعادلی آب دوستی ف چربی دوستی و خصوصیات انحلال پذیری ، اثر میکروب کشی و ایجاد نرمی در منسوجات و غیره می‌شود. ...

...

دانلود مقاله شیمی مواد پاک کننده

دانلود مقاله شیمی در نگاه جهان

مقاله شیمی در نگاه جهان

شیمی در نگاه جهان

دانلود مقاله شیمی در نگاه جهان

دانلود مقاله شیمی در نگاه جهان
دستاوردهای علمی مرتبط با شیمی
عنصر هیدروژن و ترکیبات
کروم چیست
اورانیم در گذر زمان
کاربرد شیمی
دسته بندی شیمی
فرمت فایل doc
حجم فایل 574 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 54

شیمی در نگاه جهان

1- کروم چیست؟........................................................ 3

2- عنصر هیدروژن و ترکیبات آن....................................... 12

3- کف چیست؟......................................................... 17

4- دانستنی هایی درباره ی شیمی ............................... 27

5- اورانیم در گذر زمان.................................................. 39

6- کاربرد شیمی...................................................... 45

7- دستاوردهای علمی مرتبط با شیمی ......................... 51

8- منابع        53

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

کروم

کروم فلزی از عنصرهای گروه ششم جدول تناوبی است که در طبیعت ظرفیت های گوناگونی را، از 2- تا 6+ از خود به نمایش می گذارد. ورود این عنصر به بدن از راه های مختلفی امکان پذیر است چنان که، در افراد معمولی، دستگاه گوارش و در کارگران صنایع، دستگاه تنفس عمده ترین این راه ها به شمار می آید. در میان انواع ترکیب های کروم، ترکیب های سه و شش ظرفیتی آن، بیش ترین اهمیت را دارند. کروم سه ظرفیتی ماده ای مغذی برای بدن است در حالی که، کروم شش ظرفیتی عامل بسیار زیان آور برای سلامتی انسان به شمار می رود. از آن جا که هطرهای ناشی از رو به رو شدن با مقادیر بالایی از ترکیب های کروم سه و شش ظرفیتی امری جدی است به کارگیری تدابیر کنترلی در این زمینه، ضروری به نظر می رسد.

خواص کروم

کروم فلزی خاکستری ، بی بو م بی مزه، سخت و براق است که در برابر اکسایش، حتی در دماهای بالا پایداری زیادی از خود نشان می دهد. نام این عنصر از کلمه ی یونانی Choroma ، به معنی رنگ گرفته شده است، چرا که بیش تر نمک های آن رنگی هستند. این عنصر که از عنصرهای انتقالی گروه ششم جدول تناوبی است تبخیر نمی شود اما می تواند به صورت ذرات ریز در هوا معلق باشد. این ماده در طبیعت قابل تجزیه و تخریب نیست و به طور طبیعی در صخره ها ، بدن گیاهان و جانوران، خاک، و گازها و ذرات منتشر شده از آتشفشان ها یافت می شود.

کروم در طبیعت به شکل های گوناگونی وجود دارد که از آن جمله می توان به کروم فلزی (کروم با ظرفیت صفر)، کروم دو، سه، چهار، و کروم شش ظرفیتی اشاره کرد. البته در این میان، کروم فلزی و کروم سه و شش ظرفیتی اشاره کرد. البته در این میان، کروم فلزی کروم سه و شش ظرفیتی از اهمیت بیش تری برخوردارند.

کروم فلزی حاصل فعالیت های انسانی و فرایندهای صنعتی بوده، در صنایعی مانند تولید فولاد یا دیگر آلیاژهای حاوی کروم، صنایع چرم و نساجی مورد استفاده قرار می گیرد. مقدار کروم موجود در فولاد و دیگر آلیاژها ، بین 11 تا 30 درص متغیر است. ...

...

اورانیم در گذر زمان

هنگامی که مارتین هایتریش کلاپروت، دانشمند آلمانی در سال 1789 سنگ معدن پیچبلند را مورد بررسی قرار داد، شناخت عنصر اورانیم و ورود آن به میان دیگر عنصرهای جدول تناوبی رقم خورد. پیش از آن، گمان می رفت که سنگ معدن یاد شده، شامل آهن و روی باشد اما بررسی های کلاپروت نشان داد که جزیی دیگر نیز در این سنگ معدن، عنصرهای یاد شده را همراهی می کند. وی گرد سیاه رنگی از پیچبلند به دست آورد و آن را به عنوان عنصری جدید معرفی کرد و نام اورانیم را از روی نام سیاه ی اورانوس برای این عنصر برگزید. گفتنی است که سیاره ی اورانوس در سال 1781 توسط ویلیام هرشل شناخته شده بود.

به هر حال، در سال 1841 ، بررسی های یک شیمی دان فرانسوی، اوژن ملشیور پلیگو نشان داد که گرد تهیه شده توسط کلاپروت، یک اکسید است و باید کاهش یابد تا بتوان عنصر جدید را که یک فلز است، از آن به دست آورد.

اورانیم، فلزی سفید مایع به نقره ای، الکتروپوزیتیوی قوی، شکل پذیر و چکش خوار است که چگال بوده، اندکی رسانای جریان برق است. در دمای c 1132  ذوب می شود و درc 3818  می جوشد. چگالی این فلز در دمای C  20، CM / g 05/19  ، ظرفیت گرمایی آن cal/molc 6/6 و گرمای هم جوشی آن kcal/mol 7/4  است. با مولیبدن، نیوبیم و زیرکونیم محلول های جامدی تشکیل می دهد که در راکتورهای هسته ای کاربرد دارد. اورانیم از دید شیمیایی، عنصری واکنش پذیر است چنان که تقریباً با همه ی نافلزها واکنش می دهد و در واکنش با آب، اسیدها و پراکسیدها  را تشکیل می دهد اما در برابر قلیاها بی اثر است. این فلز در هوا به آرامی اکسید می شود و اکسیدهایی به فرمول Uo2 (اورانیم دی اکسید)، U3O8 ( تری اورانیم اوکتا اکسید) و UO3 (اورانیم تری اکسید) تشکیل می دهد . ...

...

دانلود مقاله شیمی در نگاه جهان

دانلود مقاله شیمی آلی

دسته بندی شیمی
فرمت فایل doc
حجم فایل 131 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 38

شیمی آلی

مقدمه                                                        3

هیدروکربن ها                                           4                                                     

 الکل ها                                                  5                                                                                  

خواص فیزیکی                                               7

تهیه الکل ها                                                  7     

اکسایش الکل ها                                          8

واکنش با هالیدهای هیدروژن                               9

فنول                                                  10 

واکنش با برم مایع                                      10

واکنش نیترودار کردن                                    11

اترها                                                        11

خواص فیزیکی                                                 12

خواص شیمیایی                                           12

آلدئیدهاو کتون ها                                      13

واکنش افزایشی                                          14   

اکسایش آلدئیدها وکتون ها                               14

کاربرد صنعتی                                           14

کربوکسیلیک اسیدها                                      15

استرها                                                 17

عوامل موثر بر استری شدن                                17

تولید استیک اسید                                       18

کاربردهای اسیدهای آلی                                  19

اسید چرب                                               19

آبکافت استرها                                             20 

کاربردهای صنعتی استرها                                   21

آمین ها                                                  22

نمک دی آزونیوم                                           25

اوره                                                 27

استامید                                              28

آبگیری از استامید                                    28

اسید الکل ها                                          29

آمینو اسیدها                                         29

کربوهیدرات ها                                        29

چربی ها                                              31

پلیمرها                                              33

باکلیت                                               35

نمونه سوال                                           36

منابع                                                40

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

مقدمه

مطالعه شیمی آلی , تنها بدلیل اهمیت آن در زندگی روزمره , قابل توجیه است اما درک درست این اهمیت در گرو کسب اطلاعاتی در زمینه مبانی شیمی آلی است .

شیمی آلی , شیمی آلی است , چه در آزمایشگاه باشد , چه درکارخانه های شیمیایی , و چه در گیاهان یا بدن انسان . بنابراین اشاره مناسب به جنبه های صنعتی و زیست شناختی توامان یا با جنبه های شیمیایی بنیادی و نظری ,به جای آوردن آنها بصورت جداگانه واقع بینانه تر است .

دلیلی والاتر از رابطه شیمی آلی با زندگی روزمره برای مطالعه آن , اغناء فکری و زیبایی شناختی بی است که از مطالعه شیمی آلی می توان حاصل کرد بگذریم از تمرین در تفکر منطقی که همزمان با این اغناء حادث می شود.چه خوب است که با موضوعی سرو کار داشته باشیم که هم سرگرمی است و هم ارضاءکننده فکر, و در عین حال چنان اهمیتی برای همه مادارد که ما همیشه , آگاهانه یا ناخود آگاه آن را به کار می گیریم .

اگر این جزوه بتواند این احساس لذت و تحرک فکری را همراه با آگاهی هایی در باره شیمی آلی معاصر به خواننده بدهد ,و همچنین دیدگان او را به نقش حیاتی شیمی آلی در دنیای پیرامون ما باز کند, به گونه ای که نسبت به زمانی که از شیمی آلی چیزی نمی دانست به درک ژرف تری از محیط خود برسد , در آن صورت پاداش  زحمتی که برای نوشتن این جزوه کشیده شده داده شده است .

شیمی آلی

راستی چرا ترکیب های شیمیایی به دو دسته آلی و معدنی تقسیم شده اند؟

این نامگذاری ریشه تاریخی دارد شیمی دانان در گذشته تصور می کردند که فقط ترکیبات  آلی توسط اندامهای گیاهی و جانوری ساخته می شود. اصطلاح Chemistry از کلمه کیمیا که یک کلمه عربی است گرفته شده است و کلمه Organic    از کلمه عربی اُرگان گرفته شده است . ولی امروزه می دانیم که در آزمایشگاه و صنعت نیز  می توان ترکیب آلی ساخت. به شیمی آلی شیمی ترکیبات کربن نیز گویند زیرا در ساختار همه ترکیبات آلی کربن یافت می شود. ...

...

کربوهیدراتها(هیدراتهای کربن)

  گیاهان با جذب co2 و آب و واکنش بین آنها توسط فرایند فتوسنتز انواع کربوهیدرات را تولید می کنند:

مانند: گلوکز، نشاسته و ساکاروز و فروکتوز.

  کربوهیدراتها منبع اصلی غذایی هستند. نشاسته را به صورت غلات مصرف می کنیم و یا آنها را به حیوانات می خورانیم تا نشاسته تبدیل به گوشت و چربی شود سپس از آنها تغذیه می کنیم. لباسهایی که می پوشیم از سلولز به فرم پنبه، کتان و استات سلولز تهیه می شود.

کربوهیدراتها به دو صورت پلی هیدروکسی آلدهیدها و پلی هیدروکسی کتونها می باشد و یا ترکیباتی اند که می توانند به آنها هیدرولیز شوند.

انواع کربوهیدراتها

1- منوساکارید(گلوکز): کربوهیدراتهای است که نتواند به ترکیب ساده تری تجزیه شود.

2- دی ساکاریدها: کربوهیدراتهای که در اثر هیدرولیز به دو منوساکارید تبدیل شود. (لاکتوز)

3- پلی ساکاریدها: : کربوهیدراتهای که در اثر هیدرولیز یا آبکافت به تعداد زیادی مولکول منوساکارید تبدیل می شود. ( نشاسته، سلولز، گلیکوژن)

...

دانلود دانلود مقاله شیمی آلی

دانلود تحقیق بررسی تهویه مطبوع

تحقیق بررسی تهویه مطبوع

تحقیق بررسی تهویه مطبوع

دانلود تحقیق بررسی تهویه مطبوع

تحقیق بررسی تهویه مطبوع
دسته بندی پژوهش
فرمت فایل doc
حجم فایل 45 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 55

تهویه مطبوع

قسمتهایی از متن:

شرایط محیط زیست انسان تأثیر مستقیمی برچگونگی حالات روانی ، وضعیت فیزیکی ، نحوة‌ انجام کار و بطور کلی تمام شئون زندگی او دارد . از آنجائیکه بخش عمدة‌ زندگی بشر امروزی در داخل ساختمان می گذرد ، ایجاد شرایط مطلوب زیست محیطی در ساختمان  خواه محل کار باشد یا منزل و غیره ، واجد اهمیت بسیاری است که مهمترین بخش آن تهیة‌ هوای مطبوع برای ساکنین ساختمان با توجه به نوع فعالیت آنهاست . زیباترین و گرانبهاترین ساختمانها در صورتیکه فاقد سیستم تهویه مطبوع مناسب باشند قابل سکونت نخواهند بود . اهم وظایف یک سیستم تهویه مطبوع عبارتند از : کنترل دما ، رطوبت و سرعت وزش هوا ،‌زدودن گرد و غبار ، تعفن و سایر آلودگیهای هوا و در صورت لزوم از بین بردن میکربها و باکتریهای معلق در هوا . گرمایش وسرمایش هوا متناسب با فصل ،‌ عمده ترین وظیفة‌ یک سیستم تهویه مطبوع بوده بقیة‌ وظایف در مراتب بعدی اهمیت قرار می گیرند . آنچه مربوط به محاسبات سیستم گرمایش ساختمان می شود رد فصل دوم عرضه شد ، اما محاسبات سیستم شامل دقایق و نکاتی است که باعث پیچیدگی آن نسبت به گرمایش می شوند . پرداختن به تمامی این نکات و تشریح جزئیات انواع سیستم های تهویه مطبوع که در سطح جهان مورد استفاده قرار می گیرند ، امری است که از مجال این کتاب خارج بوده و نیازمند نگارش یک کتاب قطور جداگانه است . آنچه با توجه به حجم کتاب حاضر می توان ارائه نمود تنها آن قسمت از محاسبات تهویه مطبوع را در برمی گیرد که در تمام سیستمها مشترک بوده و عمدتاً  در ارتباط با روش های غالب تهویه مطبوع در ایران است .

سیستم ها و کاربرد ها :

گزییش صحیح نوع سیستم تهویه مطبوع برای یک فضا یا ساختمان بخصوص ، تصمیم بسیار حساسی است که توسط مهندس طراح سیستم اخذ می شود . در این انتخاب علاوه بر دانش مهندس طراح ، نظر کارفرما و یا ساکنین و امکانات  و شرایط ساختمان نیز دخالت دارند . عوامل زیادی باید موردتجزیه و تحلیل و قضاوت قرارگیرند که از اهم

 

آنها ، ایده های شخص یا سازمان سرمایه گذار و جنبه های اقتصادی طرح می باشند . عمده ترین مسائلی را که باید ملحوظ نظر طراح سیستم تهویه مطبوع قرارگیرند می توان بترتیب زیر برشمرد :

1-   امکانات مالی شخص یا سازمان سرمایه گذار

2-   فضا یا ساختمان – هدف ، موقعیت مکانی

3-   مشخصات خارج ساختمان – دما ،‌رطوبت ، باد  ،  تابش آفتاب ،‌سایه

4-   تغییرات بار حرارتی داخل ساختمان – ساکنین ،  چراغها ، سایر مولّدهای حرارت

5-    قابلیت ساختمان در ذخیریه کردن حرارت اکتسابی

6-                لزوم و ظرفیت پیش سرمایش جهت کاستن از اندازة‌ دستگاههای تهویه مطبوع و یا سرمایش جزئی ساختمان .

7-               جنبه های فیزیکی فضا یا ساختمان از نظر تطبیق با سیستم تهویه مطبوع ، تجهیزات و تنظیم عملکزد سیستم تحت بار حرارتی جزئی

انتظارات و ایده های شخص کارفرما در مورد کیفیت هوای محیط

....

چیلرهای آب

با استفاده از چیل ،‌آب ، نمک ، یا سایر مایعات سردکنندة‌مورد استفاده در سیستم های تبرید و تهویه مطبوع ،‌سرد می شوند . چیلرهایی که در ایران متداول تر هستند عبارتنداز : چیلرهای رفت و برگشتی یا تراکمی  (reciprocating  or  compression  chillers ) ، چیلرهای گریز از مرکز (centrifugal  chillers )  و چیلرهای جذبی (absorption  chillrs ) . بدلیل عدم تولید چیلرهای گریز از مرکز در داخل کشور و تشابه عملکرد آن با چیلرهای رفت و برگشتی ، این نوع چیلر مورد بررسی قرار نمی گیرد .

انواع چیلر:

 1) چیلر تراکمی         2) چیلر جذبی        3) چیلر آمونیاکی – آب (تراکمی )

1)  چیلرهای رفت و برگشتی

اجزاء و عملکرد آنها

کمپرسور رفت و برگشتی  (reciprocating  compressor ) این کمپرسور یک دستگاه با جابجایی مثبت ، (positive  displacement )  است که در محدودة‌ وسیعی از نسبتهای فشار (pressure – ratio ) ، مقدار گذر حجمی را نسبتاً ثابت نگه می دارد . معمولاً  در چیلرهای مایع از سه نوع کمپرسور استفاده می شود :

1-   کمپرسور بسته (hermetic) برای چیلرهای با ظرفیت تا 25 تن

2-   کمپرسور نیم بسته (semihermetic)  برای چیلرهای با ظرفیت تا 200تن

3-   کمپرسورهای باز با اتصال مستقیم به محرّک ( direct – drive ) برای چیلرهای تا ظرفیت 200 تن

کمپرسورهای نوع باز معمولاً  گرانتر از کمپرسور بسته هستند . موتورهای بسته عموماً  توسطی گاز مکیده شده سرد می شوند و روتور کمپرسور بر روی محور میل لنگ کمپرسور سوار شده است .

کندانسور ها (condensors )  این کندانسورها می توانند از نوع تبخیری (evaporative) ، خنک شونده با هوا (air  cooled ) یا خنک شونده با آب (water  cooled)  باشند . کندانسورهای خنک شونده با آب ممکن است به دلیل ارزانتر بودن از نوع دو لوله ای (tube – in – tube )  یا پوسته و کویل (shel  and  coil)  ، و یا به دلیل متراکم تر و کم حجم تر بودن (compactness )  از نوع پوسته – لوله ای (shell  and  tube )  انتخاب شوند . اکثر کندانسورهای پوسته – لوله ای قابل تعمیر هستند ولی در دو نوع کندانسور دیگر ، در صورت نشت مبرّد باید آنها را تعویض کرد . استفاده از کندانسورهای خنک شونده با هوامتداول تر از کندانسورهای تبخیری است .

کولرها (coolers )  این مبدل ها که آنها را تبخیر کننده (evaporator )  نیز می نامند معمولاً  از نوع انبساط مستقیم (direct  expansion )  هستند و در آنها مادة‌مبرّد در هنگام عبور از درون لوله ها تبخیر می شود و مایع سرد کننده (chilled  liquid )  در حال عبور از روی لوله های درون مبدل سرد می شود . در دستگاههای کوچک ، به دلیل ارزانتر بودن کولرهای دولوله ای(tube – in – tube )  گاه از این نوع مبدل استفاده می گردد.

شیر انبساط حرارتی (thermal  expansion  valve )  این شیر مقدار جریان مبرّد از کندانسور به تبخیر کننده را به گونه ای تنظیم می کند که گاز مکیده شده توسط کمپرسور حتماً‌ مافوق گرم (superheat )  باشد و مبرّد تبخیر نشده وارد کمپرسور نگردد . ازمافوق گرم شدن بیش از حدّ مبرّد نیز باید جلوگیری شود زیرا این امر باعث کاهش ظرفیت دستگاه خواهد شد . ...

...

دانلود تحقیق بررسی تهویه مطبوع

دانلود مقاله تغذیه دی اکسید کربن

مقاله تغذیه دی اکسید کربن

تغذیه دی اکسید کربن

دانلود مقاله تغذیه دی اکسید کربن

مقاله دی اکسید کربن
مقاله تغذیه دی اکسید کربن
دسته بندی پژوهش
فرمت فایل doc
حجم فایل 83 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 46

تغذیه دی اکسید کربن

قسمتهایی از متن:

مقدار دی اکسید کربن موجود در هوا 0.03درصد و یا حدود 300پی پی ام  می باشد. (هر میلیون کیلوگرم هوا دارای 300کیلوگرم دی اکسید کربن می باشد ) در مناطق صنعتی , باتلاقی و بستر رودخانه ها حدود 400پی پی ام و در برخی مناطق 200 پی پی ام است . 

مقدار دی اکسد کربن موجود در هوا برای فتوسنتز کافی است.

کمبود دی اکسید کربن : در زمستان به علت مسدود بودن گلخانه , تبادلات هئای داخل گلخانه با محیط بیرون به حداقل می رسد و در ساعات آفتابی روز دی اکسید موجود در فضای گلخانه توسط فرآیند فتوسنتز از هوا گرفته شده و مقدار آن در گلخانه بسته مرتب کم می شود (کمتر از 200 پی پی ام ) که باعث کاهش فتوسنتز و توقف رشد می شود . یک برگ آفتابگردان در حال رشد , می تواند 2,4 متر در مدت یک ساعت مصرف کند . میزان دی اکسید کربن موجود در گلخانه بسته در عرض چند ساعت می تواند به نقطه بحرانی خود برسد ( پایین ترین حد ممکن ) و باعث بازماندن از رشد شود . مقدار بحرانی دی اکسید کربن 125- 25 پی پی ام است . ادامه کمبود دی اکسید کربن باعث طولانی شدن دوره کشت و کاهش کیفیت محصول می شود.

میزان دی اکسید کربن موجود در خاک بین 2500  - 2000 پی پی ام  متغیر است . منبع تولید این گاز در خاک تجزیه مواد آلی خاک و تنفس ریشه می باشد . دی اکسید کربن از میان ذرات خاک انتشار می یابد . این گاز با آب ترکیب شده و تبدیل به کربنات و بی کربنات پتاسیم و منیزیم می شود . وجود دی اکسید کربن در خاک با کم کردن میزان اکسیژن خاک موجب کاهش رشد گیاه می شود . زهکشی ضعیف و غرقاب شدن خاک باعث کاهش میزان اکسیژن و افزایش دی اکسید کربن خاک می شود .

تزریق دی اکسید کربن : افزایش غلظت دی اکسید کربن تا میزان 1500 – 1000 پی پی ام برای اکثر گیاهان مفید است . البته افزایش دی اکسید کربن در فتوسنتز بستگی به سایر عوامل موثر در فتوسنتز دارد . غلضت بالای دی اکسید کربن برای گیاه سمی است و باعث کاهش عملکرد کلروزه شدن( بین رگبرگ ) و نکروزه شدن برگ می شود . سطح آستانه دی اکسید کربن در گیاهان مختلف متفاوت است . مثلادر گوجه فرنگی 2200 و در خیار 1500 پی پی ام می باشد . در کاهو تزریق 1600 پی پی ام دی اکسید کربن باعث 31 درصد افزایش محصول و 20 درصد زود رسی می شود . در گوجه فرنگی تزریق 1000پی پی ام باعث 48 درصد و در خیار تزریق 1000پی پی ام دی اکسید کربن باعث 33 درصد افزایش عملکرد می شود . ...

...

توزیع دی اکسید کربن در گلخانه :
وجود یک سیستم توزیع مناسب دارای اهمیت زیادی است. توزیع دی اکسید کربن عمدتاً به حرکت هوا در میان گلخانه وابسته است. این موضوع ناشی از آن است که دی اکسید کربن در خلال فرآیند پخش نمی تواند مسافت زیادی را طی نماید. به عنوان مثال هنگامی که برای یک محوطة بزرگ و یا برای چند گلخانة متصل به هم، تنها یک منبع دی اکسید کربن مورداستفاده قرار می گیرد، سیستم توزیع مناسبی باید نصب شود. این سیستم باید به گونه ای طراحی شود که توزیع یکسانی را در سطح گلخانه، بخصوص زمانی که از دی اکسید کربن مایع یا دی اکسید کربن مربوط به گاز دودکش استفاده می شود، فراهم نماید. فن های جریان افقی یا سیستم های فن- جت، توزیع یکنواختی را به وسیلة حرکت حجم زیادی از هوادر گلخانه (هنگامی که دریچه های بالایی بسته شده و فن های خروجی در حال کار نمی باشند) فراهم می نمایند. امروزه پرورش دهندگانی که از دی اکسید کربن مایع یا دی اکسید کربن مربوط به گاز دودکش استفاده می کنند، از سیستم توزیعی با شیر مرکزی همراه با لوله های منحصر به فرد، که دارای سوراخ هایی با فاصله مساوی هستند، استفاده می کنند. این لوله ها در قسمت پایین محصولات (سایه بان) قرار گرفته اند. البته جریان هوا در گلخانه نیز کسب دی اکسید کربن توسط محصولات را افزایش می دهد. در واقع با این کار لایة مرزی اطراف برگها کاهش یافته و مولکولهای دی اکسید کربن به سطح برگها نزدیکتر می شوند.
خسارت ناشی از تأمین دی اکسید کربن بر روی گیاهان :
هرگز نباید اجازه داد که غلظت دی اکسید کربن در گلخانه از حد مجاز بالاتر رود. غلظت دی اکسید کربن به اندازة ppm 5000 می تواند موجب سرگیجة انسان شود. میزان بالاتر دی اکسید کربن از آنچه که توصیه شده میتواند موجب از بین رفتن برگهای پیر خیار و گوجه فرنگی گردد. برگهای بنفشة آفریقاییبسیار سخت و شکننده شده و رنگ خاکستری متمایل به سبزی به خود می گیرند. در این حالت اغلب گلبرگها حالت بدشکلی داشته و به طور کامل باز نمی شوند. علائم مشابهی در گلهای فریزی که برای آنها مشعل های دی اکسید کربن به عنوان منبع تأمین حرارت گلخانه مورد استفاده قرار گرفته اند و به این وسیله مقادیر مفرطی از دی اکسید کربن تولید و به گلخانه وارد شده است مشاهده گردیده است. باید توجه داشت که به جز در مواقع ضروری نباید از مشعل های دی اکسید کربن به عنوان سیستم حرارتی استفاده نمود. ...

...

دی اکسید کربن تکمیلی :
دی اکسید کربن تکمیلی مربوط به تغلیظ آن در فضای گلخانه برای فراهم کردن مادة خام بیشتر جهت فرایند فتوستنز است. نور، آب و دی اکسید کربن به وسیلة گیاهان طی فرآیند فتوسنتز، جهت تولید کربوهیدراتها برای رشد و متابولیسم گیاه، مورد استفاده قرار می گیرند. میزان رشد گیاه به تعادل بین ساخت ترکیبات بالا انرژی(کربوهیدراتها) از دی اکسید کربن و آب در فرآیند فتوسنتز و بکارگیری این ترکیبات توسط فرآیند تنفس گیاه وابسته است.
می دانیم که مواد خام مورد نیاز جهت فتوسنتز، آب و دی اکسید کربن می باشد. مطالعات بیشماری روی محدودة زیادی از محصولات نشان داده که، میزان دی اکسید کربن موجود در اتمسفر نرخ فتوسنتز را محدود می نماید. آب احتمالاً یک فاکتور محدود کنندة مستقیم در مورد فتوسنتز نمی باشد. وقتی گیاهان به نقطه پژمردگی می رسند، در بافتهای خود مقادیر کافی آب برای فتوسنتز دارند. با این وجود پژمردگی باعث می شود که دریچه های دهانی (استومتا) گیاه بسته شوند؛ در نتیجه دی اکسید کربن موجود در بافتها به سرعت مصرف شده و دی اکسید کربن جدیدی نمی تواند به برگها وارد شود. بنابراین تأثیر غیرمستقیم کمبود آّب بر روی نرخ فتوسنتز احتمالاً به وسیلة محدود کردن تأمین دی اکسید کربن صورت می گیرد.
دی اکسید کربن موجود در اتمسفر غلظتی حدود ppm 340 دارد. البته این یک مقدار میانگین است. مقدار غلظت واقعی دی اکسید کربن در یک موقعیت مشخص می تواند متفاوت با این مقدار باشد. تغییرات آب و هوایی موجب 4 تا 8 درصد تغییر در غلظت دی اکسید کربن به صورت روزانه یا فصلی می گردد. این تغییرات ناشی از افزایش یا کاهش تابش خورشید، درجه حرارت، رطوبت نسبی و عبور جریانهای پرفشار می باشد. غلظت دی اکسید کربن در جو همچنین توسط فعالیت های انسانی، مانند سوزاندن سوخت های فسیلی، متأثر می گردد. غلظت دی اکسید کربن معمولاً در نزدیکی شهرها، کارخانجات و فعالیت های احتراقی بسیار بیشتر است.
در یک گلخانه که پر از گیاه است، غلظت دی اکسید کربن، تا زمانیکه درطول روز تهویه صورت گیرد، از غلظت دی اکسید کربن محیط پیروی می کند. غلظت دی اکسید کربن در طول دورة تاریکی بالا می رود؛ چرا که گیاهان هیچ دی اکسید کربنی برای فتوسنتز مصرف نمی کنند و به علاوه دی اکسید کربن به واسطة تنفس گیاهان و دیگر ارگانیسم ها تولید می شود. در طول دورة روشنایی که تهویه صورت نگیرد، غلظت دی اکسید کربن به پایین تر از غلظت آن در محیط افت می نماید. ....

...

دانلود مقاله تغذیه دی اکسید کربن